EKOSFERA – Obilazak Ekomuzeja, OPG-a Chiavalon i Svijet biljaka

EKOSFERA educira srednjoškolce obilaskom Ekomuzeja ISTRIAN de Dignan, OPG-a Chiavalon i Svijeta Biljaka

U sklopu projekta EKOSFERA POREČ, POREČ GRAD KOJI MIRIŠE, MIRIŠE NA JOŠ, kojeg provodi uz financijsku potporu Grada Poreča, udruga BIO ISTRA organizirala je dana 10. 3. 2020., utorak, edukacijski izlet za pedesetak sudionika, među kojima je bilo tridesetak učenika Turističko – ugostiteljske škole Antona Štifanića iz Poreča. Dio je to programskih aktivnosti direktne edukacije učenika TUŠ-a, članova i volontera udruge BIO ISTRA te vlasnika OPG-ova i zainteresiranih građana koji se žele uključiti u projekt. Svrha ovih aktivnosti je proširiti znanja o primijenjenim ekološkim tehnologijama u poljopriredi i turizmu te ukazati na važnost interakcije između proizvođača i građana, osobito mladih.

Posebno osmišljeni program uključivao je obilazak ekološkog imanja – maslinika OPG-a Chiavalon Sandi, Vodnjan, i stručno vođenu degustaciju vrhunskih maslinovih ulja za koju je bila zadužena educirana djelatnica Marija Cossi. Uslijedilo je razgledavanje Ekomuzeja ISTRIAN de Dignan te ekološkog imanja udruge ISTARSKO – Ekomuzej iz Vodnjana, uz stručno vodstvo koordinatorice aktivnosti Helene Pola i interpretatorice kulturne baštine Tatjane Drandić Gorički. Posljednja točka itinerera bili su predavanje o ekološkom uzgoju i preradi aromatičnog bilja te stručni razgled plastenika i nasada tvrtke Svijet Biljaka d.o.o. Vodnjan (Dubravka Orlić Bašlin i Mijo Miljak), uz  degustaciju napitaka i delicija od aromatičnih biljaka.

Radno je bilo i tijekom putovanja autobusom. Na polasku su uvodna stručna predavanja o projektu EKOSFERA POREČ i sadržaju izleta održale mr.sc. Vlasta Radoičić, prof. Helena Miletović i inženjerka Maja Vižintin, dok su na povratku sudionici uključeni u razgovaraonicu na temu “Ekološka rješenja u poljoprivredi i turizmu” (voditeljica Eleonora Gogić) i sumiranje dojmova (voditeljica Maja Vižintin).

Cilj projekta EKOSFERA POREČ je tijekom idućih nekoliko godina oplemeniti javne prostore Poreča odabranom ekološki uzgojenom aromatičnom biljkom koja će učiniti grad još prepoznatljivijim, zdravstveno kvalitetnijim i ugodnijim za život te ugraditi komponentu mirisa u turističku ponudu. A sve to na dobrobit građana, turista, slučajnih namjernika i prirode. Planirane aktivnosti uključuju, između ostalog, revitalizaciju školskog vrta TUŠ-a Antona Štifanića i sadnju odabranih ekoloških aromatičnih biljaka, čime se direktno doprinosi očuvanju bioraznolikosti. Srednjoškolci su jedna od ciljanih skupina i za radionice, predavanja i razgovaraonice na kojima imaju prigodu proširiti svoje znanje o ekološkoj poljoprivredi, važnosti ekološkog aromatičnog bilja te popratnim gospodarskim djelatnostima (suveniri, ljekoviti pripravci, kozmetički proizvodi i gastronomske delicije). EKOSFERA se nastavlja već u subotu, 14. ožujka, u 10 sati, radionicom oblikovanja dijela vrta TUŠ-a i sadnjom ekoloških aromatičnih biljaka, zatim u četvrtak, 19. ožujka, u 10 sati, radionicom označavanja i zalijevanja biljaka, a slijedi završna konferencija – EKOSFERA Forum u Istarskoj sabornici u petak, 27. ožujka, s početkom u 12 sati.

Detalji o domaćinima:

OPG Chiavalon Sandi, Vodnjan, sa 7.500 stabala maslina na više od 25 hektara, ima certificiranu ekološku proizvodnju. To znači da u proizvodnom procesu ne koristi mineralna gnojiva, pesticide, ugljični dioksid ni druge kemijski proizvedene substance koje opterećuju okoliš. Kako ističe Chiavalon, veliku pažnju ulažu u cijeli proces proizvodnje – od isključivo ekoloških sadnica do vrhunskih i nagrađivanih maslinovih ulja koja su, osim u Europi, našla svoje mjesto na tržištima Japana, Taivana, SAD-a, Kolumbije i Perua. Nastoje da njihova proizvodnja ima što manji štetni utjecaj na prirodu. Ostatke prerade, stoga, kompostiraju, surađujući s obližnjim ekološkim poljoprivrednim gospodarstvima od kojih nabavljaju stajski gnoj. Nakon obilaska imanja, sudionici edukacijskog izleta su u degustacijskoj sali prisustvovali stručno vođenoj degustaciji vrhunskih istarskih ekoloških maslinovih ulja te učili o suvremenoj ekološkoj proizvodnji maslina i načinima na koje je moguće prepoznati kvalitetu maslinovog ulja. Na taj su način dobili dragocjene informacije o važnosti primjene suvremenih znanja u ekološkoj poljoprivredi s utjecajem na ruralni razvitak.

Udrugu pod nazivom «ISTARSKO – Ekomuzej iz Vodnjana / ISTRIAN – Ecomuseo di Dignan» osnovala je grupa entuzijasta iz Vodnjana, koja želi valorizirati tradiciju i neiskorištene potencijale svog grada i Istre na originalan i zanimljiv način. Osobito je interesantan i osebujan način prezentacije muzeja javnosti, koja isprepliće  brojne sudionike, posebno lokalne stanovnike, djecu, starije osobe i ugrožene skupine s lokalnom baštinom. Uz stručno vodstvo Helene Pola – koordinatorice aktivnosti, srednjoškolci i drugi sudionici su upoznali osnovne ciljeve udruge te saznali da je njena osnovna zadaća zaštita i revitalizacija materijalne i nematerijalne ruralne baštine, održavanje i kultiviranje zemljišta, vraćanje u uporabu zapuštenih  objekata i poljoprivrednih površina te očuvanje izvornih sorti i biološke raznolikosti. Ekomuzej, odnosno Kuća tradicije, u povijesnoj zgradi starogradske jezgre, s ambijentima, predmetima i alatima iz svakodnevnice koje su ustupili građani, pobudila je interes svih sudionika izleta. Ovaj je dio edukacije bio usmjeren i na važnost ugradnje održivih projekata u turizam. Uslijedio je obilazak Didaktičke farme u vrtu i nekad napuštenom objektu lokalne škole. Na licu mjesta je prezentirana proizvodnja tradicijskih vrsta voća, povrća i aromatičnog bilja korištenjem starih znanja i moderne tehnologije te zaštita autohtonih magaraca. Za kraj su zainteresirani upoznati i s drugim važnim dopunskim djelatnostima koje doprinose popularizaciji ove vrijedne ustanove.

Tvrtka Svijet biljaka d.o.o. iz Vodnjana bavi se ekološkom proizvodnjom sadnica ljekovitoga i aromatičnog bilja te njegovom preradom u prirodne aromaterapijske i kozmetičke proizvode. Direktorica proizvodnje Dubravka Orlić Bašlin održala je stručno predavanje o ekološkom uzgoju lovora, ružmarina, kadulje, smilja, geranija i matičnjaka te vodila obilazak staklenika i vanjskih nasada. Istaknula je da ekološku proizvodnju ostvaruju s 15-ak kooperanata iz Istre i Dalmacije na više od sto hektara. Glavni tehnolog u profilaciji novih proizvoda, dipl.ing. kemije Mijo Miljak, upoznao je okupljene s novim tehnologijama prerade ljekovitog bilja i brendovima Fitoaroma i Rosavita koji obuhvaćaju 150 proizvoda prirodne kozmetike i dezinficijensa. Budući da poduzeće veliku pažnju pridaje brizi o okolišu, razvilo je sustav za skupljanje kišnice kojom zalijevaju sadnice i nasade. Sudionici edukacijskog izleta su na licu mjesta dobili informacije o suvremenom ekološkom uzgoju aromatičnog bilja koje će ovog tjedna i posaditi u okviru edukacijskog školskog vrta TUŠ-a. Tijekom predavanja i obilaska poseban je naglasak stavljen na ružmarin, a sudionike je oduševila i degustacija nesvakidašnjih suvremenih delicija i napitaka od aromatičnog bilja, posebno “Medire – za prevenciju zdravlja” kao najnovijeg proizvoda Svijeta biljaka.

Odgovori

Top