Dani tartufa u Livadama: Poziv stručnjacima i znalcima da doprinesu on-line dijelu manifestacije

Nadolazeći vikend (23. i 24. listopada) proteći će u znaku Dana tartufa u Livadama, u organizaciji Bio Istre i Općine Oprtalj – Portole. U subotu će se u mjesnoj sali, s početkom u 10.30 sati, održati okrugli stol na temu „Istarski bijeli tartuf (Tuber magnatum Pico) kao okosnica ruralnog razvoja Oprtaljskog kraja“. Uslijedit će Gastro priredba „Važnost tartufa u talijanskoj gastronomiji“, kao uvod u Tjedan talijanske kuhinje u svijetu, a zakazana je u 12 sati u konobi Dorjana.

Popularna manifestacija u ovogodišnjem će izdanju okupiti strogo ograničeni broj sudionika, u skladu s epidemiološkim mjerama i uputama Stožera civilne zaštite Istarske županije. No, svi će je zainteresirani moći pratiti od nedjelje u on-line izdanju. Naime, vizualni i tekstualni sadržaji Dana tartufa u Livadama bit će objavljeni na službenim web portalima Općine Oprtalj – Portole, www.oprtalj.hr, i udruge BIO ISTRA, www.bioistra.hr.

Organizatori pozivaju sve relevantne stručnjake, znalce, tartufare i predstavnike OPG-ova da doprinesu rezultatima okruglog stola i ovoj temi značajnoj za cjelokupni razvoj i održivost ruralnog prostora Istre, svojim video-pozivom, snimljenim video materijalom, power point prezentacijom ili drugim sadržajem koji omogućuju suvremene tehnologije. Tako dobiveni materijali će biti uključeni u on-line dio manifestacije.

Okrugli stol organiziran je sa svrhom ukazivanja na važnost tartufa, najskuplje podzemne gljive, kao izvora egzistencije i promotora lokalne zajednice, uvažavajući ekološke, gospodarske i kulturološke aspekte ruralnog razvoja. Među zacrtanim ciljevima su upoznavanje javnosti s poviješću tartufarenja u Oprtaljskom kraju kao okosnice daljnjeg ruralnog razvitka, ukazivanje na važnost tartufa u lokalnoj zajednici, afirmiranje manifestacije Dani tartufa u Livadama kao temelja gospodarskog uzleta te očuvanje staništa tartufa na području Motovunske šume sa stanovišta održivosti. Riječi će biti i o postojećoj legislativi, gospodarskoj važnosti i suvremenom položaju tartufarstva, valorizaciji gastronomskih vrijednosti tartufa kao okosnice lokalne gastronomije i gospodarskog rasta, ulozi lokalne uprave i samouprave u očuvanju izvornosti tartufa te umreženosti udruga u promicanju tartufarstva s ciljem održivog razvoja.

Odgovori

Top