“Ekosfera – Istra koja miriše” u Oprtlju: Drvored lipe “začinjen” salvijom

Odličan odaziv mještana svih generacija, poticajna atmosfera i konkretni rezultati, obilježili su sinoćnje razgovaraonicu i radionicu, koje je za općinu Oprtalj u društvenom domu u Livadama organizirala Udruga za promicanje održivog razvoja i kvalitete života Bio Istra, uz suport Zajednice Talijana Livade - Gradinje. Na najbolji je način tako startao projekt "Ekosfera - Istra koja miriše" za Oprtaljštinu, koji Bio Istra provodi uz financijsku potporu Istarske županije i Općine Oprtalj. Nakon pozdrava novoizabranog načelnika Lea Bazjaka i predsjednice ZT-a Irine Štokovac, koji su i sami sudjelovali u razgovaraonici, odmah se krenulo s radom. 

Cilj je bio odabrati aromatičnu biljku karakterističnu za ovaj kraj, koja će biti implementirana u javne prostore. Dvadesetak odraslih sudionika – predstavnika jedinice lokalne samouprave, škole, vrtića, udruga, OPG-ova i drugih mještana, dalo si je truda i u sklopu jednosatne razgovaraonice koju su provodile Sniježena Matejčić i Dajana Bošnjak, utvrdilo i skupine ljudi koje mogu činiti mrežu potpore i doprinijeti projektu. Osim o aromatičnom bilju i mogućnostima njegove implementacije i korištenja za unapređenje održivog razvoja i kvalitete života u zajednici, okupljeni su imali priliku naučiti nešto više i o valorizaciji doprinosa volontera, razvoju civilnog sektora, udruzi Bio Istra te o projektu “Ekosfera – Istra koja miriše”.

Nakon ispunjavanja kratke ankete na temu aromatičnog bilja, bilo je jasno da je svima prvi izbor stablo lipe. No, budući da je svrha ovog projekta Bio Istre ekološkim načinima razmnožiti aromatičnu biljku koja se lako sadi i umnaža te daje brzo vidljiv rezultat unapređenja kvalitete života u zajednici, odlučili su se za salviju (kadulju ili žalfiju) koja je ovdje samonikla biljka i jednako dobro uspijeva i u Livadama i u Oprtlju. Za to su vrijeme djeca crtala svoje najdraže aromatične biljke u radionici koju je vodila Monika Terlević. A da su odrasli dobro odabrali, potvrdio je i rad najmlađe sudionice radionice, petogodišnje Ive koja je nacrtala upravo salviju. Odatle i prijedlog voditeljice projekta Vlaste Radoičić da drvored lipa “začine” međurednom sadnjom salvije.

Jako sam ponosna na svoje sumještane koji su se odazvali u tako velikom broju. Nadam se da će ovaj projekt rezultirati uspješnom suradnjom naše udruge, Općine Oprtalj i svih ovdašnjih stanovnika. Općina Oprtalj ima bogatstva i mogućnosti koje moramo znati bolje vrednovati i iskoristiti za boljitak našeg mjesta, zaključila je potpredsjednica Bio Istre Maja Vizintin.

Odgovori

Top