Maslina – grančica mira

savjeti – piše mr. sc. Vlasta Radoičić

MASLINA – GRANČICA VJEČNOG MIRA

Bojama prošarani plodovi ove dugovječne, ne zahtjevne i nadasve rodne kulture mame da ih sakupimo. Znajući da je važno maslinu što prije preraditi (kako bi se dobili vrsni proizvodi) ovotjedne ćemo savjete usmjeriti ka dobivanju kvalitetnog maslinovog ulja ali i ostalih poslastica od masline. Budući su poznata od davnina njezina ljekovita svojstva, bilo u obliku ulja, lista ili samog ploda, neupitna je njezina važnost u suvremenom društvu koje teži zdravlju i blagostanju. Ipak neka vas umjesto blagostanja u ekološku sadnju stabala masline (mitskog drva kojeg su stvorili bogovi) vodi želja za vječnim mirom (kako s ljudima, tako i sa prirodom), dobronamjernosti života i nade.

MASLINA OLEA europea

Maslina Olea europea, kultura poznata kao simbol života, snage, vjernosti, odanosti, čistoće, mira, obilja, mudrosti, besmrtnosti. Opće je poznato da su svi njezini dijelovi korisni. Koštica (proizvodnja plastike), list (farmaceutika), komina (ekstrakcija ulja), uljna pogača (gnojivo), deblo (drvo), grančice (ogrijev). Ipak maslinovo ulje – Homerovo tekuće zlato i danas je najčešće korišten proizvod.

Ljekovitost maslinovog ulja, osobito onog extra djevičanskog, poznata je od pamtivijeka. U prošlosti se koristilo za sprečavanje i liječenje čitavog niza bolesti. Od žučnih kamenaca, čira na želucu, olakšavanje probave pa sve do zaštita od sunca i liječenja upale uha (toplim maslinovim uljem). Danas je naročito cijenjeno za smanjenje rizika od arteroskleroze jer doprinosi održavanju niske razine LDL (lošeg kolesterola) a razinu HDL (dobrog kolesterola – odgovornog za elasticitet krvnih žila) ne smanjuje. Istražuje se i njegovo djelovanje kao sredstva protiv bolova (oleokantol kojeg sadrži je aldehid sličnog djelovanja kao ibrufen).

Znamo da nam je maslinovo ulje važno i za ljepotu. Ono održava napetost kože, pomaže jačanju kose, priječi pojavu perutanja. Nešto manje nam je poznato da je korisno i u liječenju nekih vrsta raka kože. Povrh toga naročito se puno istražuju kao protuupalno sredstvo.

Ipak osim ljekovitosti, velika mu nutritivna vrijednost, osebujnost okusa i visoka točka dimljenja danas pomažu da je nezaobilazni proizvod u suvremenoj dijetetici i gastronomiji, kako u Istri i Mediteranu, tako i u svijetu.

Savjet 1. – krenite u berbu maslina

Savjetujemo da među granama masline u krošnjama koje su bogato rodile ove godine potražite mir. Uzmite grabljice ili protresite grane (ako ste prije toga deblo obložite ceradom) i prošarane ćete plodove brzo gomilati na hrpici. Pokušajte ubrane masline u što kraćem vremenu preraditi u ulje. Ukoliko ih želite konzervirati ne žurite sa berbom (pustite da još malo dozriju).

Savjet 2. – pokušajte nešto drugačije

Teško je pronaći nešto što ne znamo o maslini, no pokušajte nešto drugačije koristiti ovaj dragocjeni plod. Načinite primjerice liker od masline. Potrebna vam je rakija, zrele masline, šećer, korica limuna (iz ekološkog uzgoja naravno). Sve pomiješate, stavite u staklenke ili neku drugu posudu. Ostavite 40 dana, zatim filtrirajte i ostavite da sazrije 6 mjeseci. Osim što je to Brački običaj u Istri to priprema i obitelj Clai.

Savjet 3. – stari način konzerviranja

U natjecanju koji recept je najbolji za konzerviranje pobjedio je naravno onaj najstariji. Tek prošarenane zelene masline, odnosno potpuno zrele crne masline namačite u morskoj vodi u pletenim propusnim košarama dvadestak dana (ili ih ostavite u moru u vrši, da u njih udaraju valovi, a gorčinu potom ispire more). Operite i spremite u staklenke s grančicom komorača.

Savjet 4 – suvremeno ekološko konzerviranje maslina

Masline kratko blanširajte (ubacite ih max. 3 minute u vodu koja vrije). Zatim ih stavite u staklenke sa salamurom (10-12 % otopina….100 g soli na 1 l vode) 8-10 dana. Ukoliko to želite učiniti konvencionalnim načinima dodajte 2 % natrijevog hidroksida i ostavite da stoje samo 3 dana. Nakon toga potrebno je masline dobro isprati i preliti čistom vodom. Mijenjajte vodu sve dok ne postane bistra (nekad i 10 dana).Tek tada ocjedite masline, složite ih u staklenke i nalijte razrjeđenim nalijevom od vinskog octa i vode (1:1) ili pak 5 % salamurom. Zatvorite i pasterizirajte.

Savjet 5 – Olea folium – čaj od lišća masline

Savjetujemo vam da razmišljate ekološki i poberete i sasušite lišće masline. Naime čaj od lista masline povoljno djeluje na smanjenje šećera u krvi kao i na visok krvni tlak. Jača imunološki sustav i povećava energiju.Također se smatra da smanjuje infekcije (sadrži oleuropein i brojne flavonoide koji hidrolitičkom razgradnjom imaju jako antimikrobno djelovanje). Ovaj se ljekoviti napitak jednostavno priprema. 10 g sušenih listova uronite u 2,5 dcl vrijuće vode. Prokuhajte 3 minute te nakon 10 minuta procjedite. Pijte još mlako.

Mada rodi tek nakon više godine maslina je nadasve isplativa kultura. Budući je ekološko maslinovo ulje profitabilni proizvod, a list i plod masline nude još bezbroj mogućnosti uporabe, ekološkim maslinarstvom sigurno možemo u Europu. Ipak čini nam se mudrije da blagodati ove omiljene kulture koristimo prvenstveno za vlastito zdravlje i boljitak onih koje volimo.

Odgovori

Top