Naša eko-oaza „raste“ i tijekom najvećih ljetnih vrućina

Proteklih nekoliko mjeseci na imanju Bio Istre na Grbinovici kraj Poreča bilo je izuzetno živo, a aktivnosti za formiranje eko – oaze otvorene svim građanima nisu stale ni za najvećih ljetnih vrućina. U tijeku je inventarizacija samonikle flore i postavljanje zaštitne ograde oko ovog poljoprivrednog zemljišta koje je Grad Poreč dodijelio udruzi Bio Istra na pet godina bez naknade, prvenstveno radi realizacije projekta „Ekosfera Poreč“. Dijelovi su to spomenutog projekta koji Bio Istra provodi već treću godinu za redom, u 2021. pod nazivom „Ekosfera Poreč – Eko! Impjantajmo ružmarin“, uz financijsku podršku Grada Poreča i sufinanciranje Istarske županije.

Inventarizaciji samonikle flore posvetila se dr. sc. Vesna Kovačević, prof. v. š. porečkog Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci. Terenski dio rada obavila je nedavno, uz suport dopredsjednice i koordinatorice podružnice Bioistra Poreč Sandre Šoljak i Lilien Sinožić. Sad je na redu determiniranje pojedinih biljaka te mjerenje učestalosti i procjena pokrovnosti biljaka, što bi trebalo biti zgotovljeno tijekom sljedeća dva tjedna.

Izuzetno nas veseli ova faza ostvarivanja našeg projekta, a posebno povezivanje znanstvenog istraživanja i volonterizma. Novi skrining eko – oaze planiramo za godinu dana, kad ćemo usporediti prisutnost pojedinih biljnih vrsta. Pozivamo volontere s područja biotehničkih znanosti zainteresirane za znanstveni rad da nam se jave i pridruže u ovom zanimljivom i izazovnom zadatku, poručila je predsjednica Bio Istre i voditeljica projekta mr. sc. Vlasta Radoičić.

Odgovori

Top