Priopćenje o održanom predstavljanju projekta “Ekosfera Poreč”

PRIOPĆENJE MEDIJIMA

PREZENTACIJA PROJEKTA “EKOSFERA POREČ – POREČ GRAD KOJI MIRIŠE, MIRIŠE NA JOŠ”

 

  

U Velikoj vijećnici Grada Poreča danas (15. siječnja 2020.) su održane prezentacija i razgovaraonica projekta “EKOSFERA POREČ – POREČ GRAD KOJI MIRIŠE, MIRIŠE NA JOŠ”. Projekt je osmislila i provodi Udruga za promicanje održivog razvoja i kvalitete života BIO ISTRA, Poreč, uz financijsku podršku Grada Poreča.

 

Na početku prezentacije četrdesetak okupljenih pozdravio je domaćin – gradonačelnik Grada Poreča gospodin Loris Peršurić. Pri tome je rekao; “U Porecu jednaku vaznost pridajemo i malim i velikim projektima jer svi oni skupa podizu kvalitetu zivota u nasem gradu. Sretni smo da udruga poput Bioistre ima sjediste upravo u nasem gradu i da ce jedan ovako interesantan projekt prvo krenuti kod nas. Ekologija, suradnja razlicitih dionika u projektu, zeleniji i mirisniji grad su glavni rezultat. Iako urbano podrucje nasega grada ima cak 50% zelenila i relativno malu izgradenost, uvijek ćemo podržati projekte koji ga zele dodatno zazeleniti i oplemeniti.”

Predsjedca udruge BIO ISTRA mr.sc.Vlasta Radoičić zahvalila se svima na dolasku i podršci, a posebno je istaknula punoljetnost udruge i njezin značaj u razvoju civilnog društcva kao inkubatora novih ideja.

Skup je također pozdravio i Pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu, lovstvo i šumarstvo Istarske županije dr.sc. Ezio Pincan ukazavši na gospodarsku važnost ekološkog uzgoja arometičnih biljaka na području Istre. Naglasio je podršku projektu i njegovu važnost za realizaciju programa Istra – bio regija.

 

O samom projektu govorile su voditeljica projekta Vlasta Radoičić i koordinatorica istog prof. Dajana Bošnjak. Naglasivši da se osnovne aktivnosti na projektu ostvaruju se kroz šest modula koji obuhvaćaju anketiranje, razgovaraonice, edukacije, revitalizaciju školskog vrta Turističko – ugostiteljske škole A. Štifanića, evaluaciju te oblikovanje i tiskanje promotivnih materijala. Uz Grad Poreč, koji projekt financira sa 60.000 kuna, projekt podržava i Istarska županija te  Agencija za ruralni razvoj d.o.o. (AZRRI) s 20.000 kuna. Krajnji cilj projekta je tijekom idućih nekoliko godina oplemeniti javne prostore Poreča odabranom ekološki uzgojenom aromatičnom biljkom koja će učiniti grad još prepoznatljivijim, zdravstveno kvalitetnijim i ugodnijim za život. A sve to na dobrobit građana, turista, slučajnih namjernika i prirode. Ekosfera Poreč se oslanja na uključivanje Grada Poreča u mrežu ekoloških gradova Europe. Važno je istaknuti da se radi o prvom projektu koji uvodi komponentu mirisa u javne prostore i time se u suvremeni turizam ugrađuje kao dodana vrijednost. Na taj način Poreč postaje prepoznatljiv i po karakterističnom aromatičnom mirisu koji će uvijek i svugdje asocirati na naš grad, budeći ugodna sjećanja.

 

Također je rečeno da za ostvarenje projekta neophodno je korištenje suvremenih alata civilnog društva za stvaranje modela umreženosti svih relevantnih subjekata – lokalne uprave, civilnog društva i poslovnog sektora, kako bi se transparentno senzibilizirala javnost za održivi razvoj prostora. Multidisciplinarnost projekta ostvaruje se kroz nekoliko komponenti.

  • Ekološka komponenta odnosi se na revitalizaciju školskog vrta i sadnju odabranih ekoloških aromatičnih biljaka, čime se direktno doprinosi očuvanju bioraznolikosti.
  • Edukativna komponenta usmjerena je prvenstveno prema djeci, građanima i OPG-ima, a ostvaruje se kroz radionice, predavanja i razgovaraonice za proširenje njihova znanja o ekološkoj poljoprivredi i važnosti ekološkog aromatičnog bilja.
  • Gospodarska komponenta prvenstveno se očituje u snažnijem prepoznavanju Poreča i Istre kroz ovaj projekt kao suvremenih turističkih destinacija u kojima je kvaliteta života na visokoj razini te jačanju najslabije karike – OPG-a posebno u sektoru proizvodnje ekološkog aromatičnog ljekovitog bilja i popratnih gospodarskih djelatnosti (suveniri, ljekoviti pripravci, kozmetički proizvodi i gastronomske delicije).

 

Cjelovita prezentacija danas je provedena u tri modula. Nakon interaktivnog predstavljanja samog projekta, održana je razgovaraonica pod nazivom ,,Implementacija ekološkog aromatičnog bilja u javni prostor grada” u kojoj su sudjelovali predstavnici Grada Poreča, Istarske Županije, TUŠ Antona Štifanića Poreč, OŠ Finida, Komunalnog poduzeća Usluga Poreč, ekoloških OPG-ova, članovi udruge/suradnici na projektu, volonteri, te srednjoškolci. Četrdesetak prisutnih tako je interaktivno upoznato sa značajem samog projekta i njegovom važnosti za održivost gradskog prostora. Moderatorica Višnja Đurin Ipsa stručno je balansirala razovaraonicom u kojoj su učestvovale stručne suradnice na projektu (Silvija Oklen, Maja Vižintin i Mirela Marković), Dubravka Orlić Bašlin iz poduzeća Svjet biljaka iz Vodnjana, prof. Vesna Baranašić iz Turističko ugostiteljske škole, Nevija Poropat iz komunalnog poduzeća Usluga d.o.o. i zamjenica gradonačelnika grada Poreča gospođa Nadja Štifanić – Dobrilović.

 

Na samom kraju prezentacije Predjednica udruge Vlasta Radoičić pozvala je sve sudionike na suradnju i kratko predstavila nove projekte za buuće razdoblje. Također je rekla; “Vjerujemo da će revitalizacija prostora grada Poreča sadnjom ekološkog aromatičnog bilja, poglavito ružmarina, kao danas odabrane kulture, u budućnosti još bolje zaživjeti na dobrobit svih nas i prirode.”

 

Skup je završio u 13 i 15 degustacijom aromatičnih fritulica TUŠ-a Antona Štifanića, podjelom ukrasnih vrećica lavande i promotivnih ekoloških blokova udruge BIO ISTRA.

 

 Predsjednica udruge:

           mr.sc. Vlasta Radoičić, v.r.

 

Galerija

1 thought on “Priopćenje o održanom predstavljanju projekta “Ekosfera Poreč””

  1. Hvala cijelom dream timu 😊 Maji, Dajani, Višnji, Mireli, Silviji, Vesni, Nenadu, Marinu…ali i Kori, Karmen, Layu, Dubravki, Luciji, Deanu 1 i Deanu 2, Branku, nasim mladim i nesto starijim volonterima, … i hvalaaa gradu Poreču, gradonačelniku Peršuriću i njegovim suradnicima što su prepoznali naš trud.
    Vlasta

Odgovori

Top