Razgovaraonica o budućnost eko-oaze iznjedrila pregršt zanimljivih ideja

Udruga za promicanje održivog razvoja i kvalitete života Bio Istra održala je jučer prvo ovogodišnje radno – edukativno druženje u svojoj eko – oazi na Grbinovici kraj Poreča. Okupilo se dvadesetak članova i simpatizera koji su u prirodnom ambijentu ispunjenom mirisom majčine dušice nastavili s uređivanjem učionice na otvorenom. Najznačajniji dio ovog susreta bila je razgovaraonica na kojoj su iznijeli pregršt zanimljivih ideja za budućnost eko – oaze na poljoprivrednom zemljištu koje je Bio Istri ustupio Grad Poreč. U razgovaraonici je na poziv udruge sudjelovao i profesor Korado Korlević.


Formiranje edukacijskog centra s oglednim vrtom za ekološki uzgoj smokava, maslina, raznog povrća i začinskog bilja te sustavom za zalijevanje kišnicom, podizanje botaničkog vrta, ali i očuvanje i oplemenjivanje okoliša u što izvornijem obliku, uz uvođenje divljih kupina i kopriva – samo su neke od sugestija. Korlević je u svom razmatranju išao i korak dalje, podsjetivši okupljene da se nalaze na području prethistorijskog lokaliteta koji uključuje utvrdu Mordele i gradinu Veliki sveti anđeo, što je odličan temelj za kreiranje edukativno – turističkog parka.

Svi su prijedlozi vrijedni pažnje i detaljnijeg razmatranja. Već na sljedećem sastanku ćemo odrediti koje je od njih moguće odmah uključiti u naš program rada i započeti s njihovim ostvarivanjem, rekla je predsjednica Bio Istre Zdenka Gudelj, koja se zajedno s tajnikom Deanom Vižintinom potrudila da druženje protekne u ugodnom raspoloženje, ali i da iznjedri konkretne rezultate.

Sljedeće druženje u našoj eko – oazi bit će ponajprije posvećeno razradi ovogodišnjih aktivnosti iz projekta projekta “Ekosfera Poreč: Grad koji miriše, miriše na još”, koji ostvarujemo u suradnji s Gradom Porečom i čijem je ostvarenju ovo poljoprivredno imanje prvenstveno i namijenjeno. U fokusu nam je trenutno implementacija sadnica ružmarina u porečke javne prostore, oblikovanje specifičnog suvenira koji miriše i održavanje razgovaraonice o mogućnostima valorizacije našeg imanja u sferi turizma, pojasnila je mr. sc. Vlasta Radoičić, voditeljica projekta “Ekosfera Poreč: Grad koji miriše, miriše na još”.

Odgovori

Top