Tartufi – aromatični plodovi podzemlja

savjeti – piše mr. sc. Vlasta Radoičić

TARTUFI – AROMATIČNI PLODOVI PODZEMLJA

Obilne ali na svu sreću ne i dugotrajne kiše ponovno su propustile sunce da zagrije zemljinu površinu. Iznimno je to važno jer povećanjem temperature tla za samo nekoliko stupnjeva ubrzavaju se ciklusi razmnožavanje organizama. Posebno ističemo umnažanje onih podzemnih, poznatijih kao tarufi. Sezona bijelog tartufa i službeno je započela, a kažu da je ovogodišnji urod zbog suše nešto manje obilan, ali zato kvalitetan. Osebujnog su mirisa (jer je bilo više sunca, toplije tlo, pa su arome imele odlične uvijete za razvoj) i zavidnih veličina. Predlažemo vam stoga da krenete u avanturu traženja tartufa ili zadovoljite svoja osjetila kušanjem jela s bijelim tartufima – aromatičnim plodovima podzemlja kako bi razvedrili svoje raspoloženje

BIO SMJERNICE – MOGUĆNOSTI EKOLOŠKE ZAŠTITE TARTUFA

Osvrnimo se na trenutak o Pravilniku o ekološkoj proizvodnji u uzgoju bilja poglavljima od 116 – 123. u kojima se definira uzgoj gljiva. Znajući da u Istri postoje neki pokušaji uzgoja crnog tartufa zbog očuvanja biološke raznolikosti važno je zaštiti izvornost plodova naših šuma. Zaštita bijelog je tartufa zato više nego dragocjen izazov. Treba kontrolirati prostor u kojem se tartufe pronalazi (zagađenje teškim metalima i drugim štetnim i otrovnim supstancijama), način njihove prerade u proizvod, tražiti odobrenje za dodatke i pomoćna sredstva (2% težinskog udjela proizvoda ne mora se navoditi u sastojcima ako su poslovna tajna, ali ti sastojci moraju odgovarati važećim propisima u ekološkoj proizvodnji), kontrolirati uvjete skladištenja, odabir ambalaže,…no zamislite s kolikim bi ponosom promatrali kako ova omiljena Istarska delicija promovira očuvanost našeg šumskog krajolika. Možda već do slijedećeg puta napravimo i pokoji korak dalje ka obilježavanju tartufa eko-markicom.

Savjet 1. – krenite u lov na tartufe

Obucite čizme, uzmite badilice (lopatice za vađenje tartufa iz zemlje), dresiranog psa za traženje tartufa i svakako vodiča i krenite u šumu u potragu za tartufima. Pravi se lovci oboružaju strpljenjem (kaže Aljoša), pa vam savjetujemo da ovu malu avanturu shvatite kao dobar način za opuštanje i šetnju šumom. Ipak ulovite li tartuf manji od trešnje vratite ga u zemlju bez obzira koliko bili na njega ponosni.

Savjet 2. – pokušajte s uzgojem

Danas svi znamo sve, pa u toj zbrci znanja stručnjaci gotovo da postaju izumrla vrsta. Savjetujemo vam da pokušate s uzgojem tartufa. Nije to ništa novo ni nepoznato. Zreli hrastov žir potopite u vodu. Pohranite ga na mračno i vlažno mjesto 3 dana, zatim ga dezinficirajte (kako ne bi na sebi imao neželjenih mikroorganizama) uranjanjem u alkohol i provlačenjem kroz plamen. Ohlađen žir umočite u vodenu otopinu zrelih usitnjenih tartufa, te zasadite u sterilnu zemlju (ohlađenu na 30 stupnjeva). Biljke će u zaštićenom prostoru proklijati i nakon 1-2 godine dobiti ćete sadnice hrasta inficirane micelijem tartufa. Važno je da dalje tlo održavate vlažnim i za 10 tak godina oko svakog stabla možete očekivati urod od 0.3 kg.

Savjet 3. – konzumirajte ga svježeg, ali uživajte s mjerom

Zbog proteinskog sastava i aromatičnih tvari bijeli je tartuf najbolje koristiti u svježem stanju. Naribanog ili narezanog na listiće. Možete ga konzumirati na bifteku, kajgani, tjestenini, krumpiru, povrću,…u medu, maslacu, ulju,… Ipak nemojte biti lakovjerni (tako i tako kažu da tartufi pomažu ali ne čine čuda) i u ovom poznatom afrodizijaku uživajte s mjerom. Prevelika količina može uzrokovati i probleme s probavom (bolove u želucu i proljev).

Savjet 4 – načini čuvanja tartufa

Tartuf obrišite, otresite sa njega zemlju. Zaostatke operite pod mlazom vode (nikako nemojte natapati bijeli tartuf u vodi) i četkicom izribajte njegovu površinu. Nježno ga osušite papirnatim ručnikom (većina kuhara) ili gazom (poput mene). Takav tartuf možete dalje koristiti u svježem stanju, no možete ga osušiti (prethodno izrezanog na listiće) i staviti u maslinovo ulje ili ga samljeti pa u prahu dodavati prema potrebi.

Savjet 5 – teletina s bijelim tartufom

Od svih delicija (a ima ih zaista puno u mojoj kuharici) s tartufima čini mi se da teleći odresci s tartufima predstavljaju nešto novo. (malo za promjenu od klasične fritaje ili fuži koje svi obožavamo). Dakle teleća odreske, koja ste dobro istukli batićem za meso, 1 sat namačite u mlijeku. Zatim na polovicu naribajte malo bijelog tartufa, poklopite. Uvaljajte odrezak u malo brašna i umočite u jaje. Ispecite na malo maslaca i zaokružite serviranjem uz listiće bijelog tartufa. Servirajte uz knedle od moje bake Ljerke (kuhano dizano tijesto) i malo umaka od slatkog vrhnja.

Izgleda da prošarani plodovi već naveliko krase krošnje u maslinicima, pa ćemo sljedeći put dati naputke o ekološkoj proizvodnji maslinovog ulja, ali i postupcima konzerviranja maslina i njihovoj hranidbenoj vrijednosti. Možda u priču o grančici masline – grančici vječnog mira ugradimo nešto što ste znali, ali zaboravili kao.

1 thought on “Tartufi – aromatični plodovi podzemlja”

  1. Čestitam draga prijateljice na ovom članku.
    I ja bih pokušao sa uzgojem, ali bojim se da ne bih doživio plodove?? (mala šala)
    Ali sa uzgojen zdravog povrća za moju obitelj nastavljam u svom malom vrtu.
    Također montiram mali plastenik.

Odgovori

Top